Gevaarlijke sporten

Aanvullende dekking gevaarlijke sporten

Giert de adrenaline door je lichaam wanneer je aan extreme sporten denkt? Ben je altijd op zoek naar avontuur en is de term ‘mietje’ jouw vreemd? Wanneer het antwoord op al deze vragen ‘ja’ is, kun je jezelf gerust een heuse ‘thrillseeker’ noemen! Echter hoort bij deze titel, wel een passende reisverzekering. Want van onverzekerd zijn, krijgt niemand een kick. Daarnaast kan het zijn dat je tijdens jouw vakantie ineens een spontane ingeving krijgt en wilt gaan paragliden, bungeejumpen of parachutespringen. Ook in dit geval is het belangrijk dat je de juiste dekking hebt in jouw verzekeringspakket. Lees mee en vind uit waarom een extra dekking voor ‘extreme sporten’ het overwegen waard/een absolute must is tijdens jouw vakantie.

Duiken

‘Welke activiteiten vallen onder ‘gevaarlijke sporten?’

Om te beginnen een korte omschrijving van de term ‘gevaarlijke sporten’. Hieronder worden sportactiviteiten geschaard waarbij je meer risico loopt op ongevallen, in vergelijking met normale sporten. Voor de verzekeraar is dit nadelig, omdat de kans dat deze geld aan jou ‘kwijt’ is, hoger ligt. In sommige gevallen weigeren verzekeraars dan ook deze activiteiten te verzekeren.

Er zijn ook verzekeraars die een speciale, aanvullende module voor gevaarlijke sporten hebben opgesteld. Door het betalen van deze premie ben je wél verzekerd voor het uitoefenen van gevaarlijke sporten. Maar welke sporten brengen nu meer risico met zich mee? Hieronder geven wij een aantal voorbeelden van activiteiten die verzekeraars scharen onder ‘gevaarlijke sporten’.

Ter land: Bergbeklimmen, abseilen, bobsleeën, hiken

Ter water: Diepzeeduiken, waterskien, kiten (lees hier meer over kitesurfen en verzekeringen), raften, wildwater kanoën, canyoning

In de lucht: Parachutespringen, paragliding, zweefvliegen

Duiken

Wanneer je gaat duiken, zijn er verschillende gradaties die wel en niet verzekerd worden door jouw verzekeraar. Zo wordt recreatief duiken, waarbij je niet dieper gaat dan 40 meter, in de meeste gevallen wel in de basis reisverzekering opgenomen. Wanneer je dieper gaat en echt door bijvoorbeeld wrakken heen duikt, is het vaak een ander verhaal en heb je de aanvullende module nodig. Vraag dit na bij jouw verzekeraar.

Wintersport

Wanneer je op wintersport off piste gaat of extreme activiteiten zoals ‘heli- of Freestyle-skien’ gaat beoefenen, heb je niet genoeg aan een standaard wintersportdekking. Om wel verzekerd te zijn voor ongevallen die tijdens deze activiteiten gebeuren, heb je de aanvullende module ‘gevaarlijke sporten’ nodig.

Let op: bovenstaande sporten zijn slechts voorbeelden van wat verzekeraars zijn als ‘gevaarlijke sporten’. Het kan per verzekeraar verschillen welke sporten wel of niet onder jouw basisverzekering vallen. Het is daarom raadzaam om jouw verzekeraar te vragen welke activiteiten wel en niet gedekt worden.

De risico’s van het beoefenen van ‘gevaarlijke sporten’

Normaliter werkt het zo dat wanneer je tijdens jouw reis gewond raakt, de zorgverzekering de kosten dekt tot aan het maximale bedrag wat dezelfde behandeling in Nederland zou kosten. Echter is zorg in het buitenland vaak duurder, waardoor er in de meeste gevallen extra kosten aan de behandeling zijn verbonden. Wanneer je een reisverzekering hebt afgesloten kunnen deze kosten afhankelijk van jouw reisverzekering, gedekt worden. Zoals eerder vernoemd, zijn veel verzekeraars van mening dat wanneer je aan gevaarlijke sporten doet de kans dat je medische zorg nodig hebt, hoger ligt. Hierdoor lopen verzekeraars een verhoogd risico op het moeten betalen van de extra kosten die jij maakt gedurende de vakantie. Om dit risico voor te zijn, hebben sommige verzekeraars de aanvullende dekking voor ‘gevaarlijke sporten’ in hun aanbod opgenomen.

Hoe kan ik de aanvullende dekking ‘gevaarlijke sporten’ afsluiten?

Lang niet alle verzekeraars hebben de module ‘gevaarlijke sporten’ opgenomen in hun aanbod. Informeer je daarom goed!

In sommige gevallen sluit je de extra module ‘gevaarlijke sporten’ af voor de tijdsduur van jouw vakantie. Ga je bijvoorbeeld drie weken op vakantie, dan sluit je deze module af voor de gehele periode (ook als je bijvoorbeeld maar drie dagen gaat sporten). In dit geval betaal je per dag.

Bij andere verzekeraars zit de extra dekking bij jouw doorlopende reisverzekering in. Echter kan het zo zijn dat je bij een andere verzekeraar gunstiger uit bent. Dan kun je in sommige gevallen de module bij een andere verzekeraar afsluiten. Bekijk onze reisverzekering vergelijker en vind uit welke verzekering het beste bij jou en jouw reisgedrag past. In de tabel vind je een aantal voorbeelden:

Verzekering Module Kosten
Allianz Adventure & Survival Outdoor reisverzekering met dekking voor survivals en extreme/gevaarlijke sporten in Europa. Dekking voor hulpverlening, ongevallen, bagage, aansprakelijkheid en medische kosten Vanaf €1,80 per dag
Ditzo Wintersport & Gevaarlijke sporten Aanvullende dekking bij de doorlopende reisverzekering in: biedt dekking voor hulpverlening en reddingsacties, medische kosten, eventuele gipsvlucht en schade of diefstal van je uitrusting Vanaf + €0,52 per maand

*prijzen gebaseerd op prijzen ten tijde van juni 2016

Wat wordt er precies gedekt?

Naast de extra kosten van de behandeling in het buitenland, zijn er nog andere zaken die mee worden verzekerd in de aanvullende dekking ‘gevaarlijke sporten’.

Reddingsactie Wanneer er bijvoorbeeld een reddingsactie op poten gezet moet worden om jou uit een benarde situatie te halen, brengt dat vaak hoge kosten met zich mee. De aanvullende dekking dekt deze kosten.

Schade aan materiaal Daarnaast kan er schade ontstaan aan je sportmateriaal. De reparatie ervan kan onverwacht hoge kosten met zich meenemen. Ook deze worden in veel gevallen gedekt door een aanvullende module.

Aansprakelijkheid Ten slotte wordt in vele gevallen ‘aansprakelijkheid’ opgenomen in de module. Wanneer je tijdens het sporten per ongeluk schade aanbrengt aan jouw medesporters of hun materiaal, ben je met de module ‘gevaarlijke sporten’ verzekerd voor de dekking van deze kosten.

Wij wensen je een sportieve en avontuurlijke vakantie toe!

(Visited 1.192 times, 1 visits today)