Annuleringsverzekering

Annulering en de Annuleringsverzekering

Wanneer je door onvoorziene omstandigheden een vakantie moet afzeggen of onderbreken, kan je aanspraak maken op de annuleringsverzekering. Er zijn uitzonderingen op de aanspraak van de annuleringsverzekering, bijvoorbeeld bij een zogeheten samengestelde reis. Op deze pagina vind je beknopte informatie over annuleringsverzekeringen.

Direct een annuleringsverzekering kiezen

Reis- en annuleringsverzekering

De combinatie van een reis- en annuleringsverzekering is verweg de meest gekozen. Door aanvullend op de doorlopende reisverzekering een annuleringsverzekering af te sluiten zijn geboekte trips en uitjes verzekerd voor annulering, mits de reden hiervoor in de polisvoorwaarden beschreven staat. Een groot voordeel is dat je nooit te laat bent met het afsluiten van een annuleringsverzekering, hiervoor geldt over het algemeen een termijn van 7 dagen na boeking van de reis. Lees hierover meer verder op deze pagina.

Tijdens het afsluiten van een doorlopende reisverzekering kan je een annuleringsverzekering aan het pakket toevoegen. Voor een selectie van de best beoordeelde reis- en annuleringsverzekeringen van dit moment ga naar de Top 5 annuleringsverzekeringen.

Waarom een annuleringsverzekering?

De annuleringsverzekering is zeer compleet en heeft een uitgebreide dekking. De verzekering dekt financiële risico’s wanneer je door een onvoorziene gebeurtenis je vakantie moet afzeggen. Ook worden kosten gedekt wanneer er tijdens de vakantie iets gebeurt waardoor de reis onvoorzien afgebroken moet worden. De niet genoten reisdagen worden dan vergoed.

De redenen voor annulering zijn zeer uiteenlopend. De meeste mensen boeken bij hun reisverzekering voor de zekerheid dan ook een annuleringsverzekering. Bij last minute vakanties kiezen veel mensen er echter voor om deze verzekering achterwege te laten.

Kortlopende en doorlopende annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering kan je als aanvulling op een reisverzekering afsluiten of als een op zichzelf staande verzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het type verzekering dat je hebt. Wanneer je een kortlopende annuleringsverzekering afsluit wordt de premie berekend als een percentage van de reissom die vervolgens volledig gedekt is. Gebruikelijk is een percentage rond de 5%. Bij een doorlopende annuleringsverzekering kies je zelf een maximale vergoeding waar je premie over betaalt. De maximale vergoedingen liggen vaak tussen de €1500 en €5000.

Wanneer je een reis boekt moet je niet te lang wachten met het afsluiten van een annuleringsverzekering, in de regel geldt dat de verzekering binnen 7 dagen na het boeken van je vakantie afgesloten moet zijn. Met een doorlopende reisverzekering met een annuleringsdekking ben je altijd verzekerd en heb je hier geen omkijken naar. Wil je meer lezen over kortlopende en doorlopende reisverzekeringen ga dan verder naar de pagina doorlopende vs. kortlopende verzekering.

Let op! Sluit binnen 7 dagen na het boeken van je vakantie de annuleringsverzekering af.

Samengestelde reis en annulering

Met de komst van internet is het steeds makkelijker geworden om zelf de verschillende onderdelen van een reis te boeken. Wanneer je bijvoorbeeld zelf een vliegticket, hotel en huurauto boekt wordt over een samengestelde reis gesproken. Het kan voorkomen dat een annuleringsverzekering geen dekking heeft voor alle onderdelen van een samengestelde reis of dat hier een aanvullende dekking voor afgesloten moet worden. Lees dus altijd goed de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

De dekking van een annuleringsverzekering

De vergoeding van je annuleringsverzekering kan bestaan uit de volledige reissom, maar kan ook aan een maximum gebonden zijn. Er zijn verzekeraars die de mogelijkheid bieden aanvullend te verzekeren voor vergoeding van de volledige reissom wanneer de vakantie tussentijds afgebroken moet worden. Er bestaat ook de mogelijkheid aanvullend te verzekeren voor een mantelzorger of iemand die op je huis past in Nederland.

Voorwaarden annuleringsverzekering

De voorwaarden waaronder je aanspraak kan maken verschillen per verzekeraar en je vindt deze terug in de polisvoorwaarden. Over het algemeen geldt in onderstaande gevallen het recht op vergoeding:

Overlijden, ernstige ziekte of ernstig letsel na een ongeval van de verzekerde, familie in de 1e of 2e graad of een huisgenoot van de verzekerde.

 • Medisch noodzakelijke ingreep die jij , je partner of kind onverwacht moet ondergaan;
 • Overlijden, ernstige ziekte of letsel van personen bij wie u zou verblijven;
 • Echtscheiding;
 • Complicaties bij zwangerschap;
 • Onverwacht ter beschikking krijgen van een huurwoning;
 • Werkloosheid als gevolg van een onvrijwillig ontslag;
 • Aangaan van een nieuw dienstverband na werkloosheid;
 • Ernstige schade aan huis of bedrijf;
 • Onverwacht niet verkrijgen van een noodzakelijk visum;
 • Diefstal of uitval van een voertuig waarmee je op vakantie zou gaan binnen 30 dagen voor vertrek;
 • Een familielid in de 1e graad die zorg nodig heeft;
 • Verlies of diefstal van noodzakelijke reisdocument op de dag van vertrek.

Het wijzigen of annuleren van een vliegticket of treinticket.

Voor de annulering van een (vlieg)ticket ben je afhankelijk van de voorwaarden van de maatschappij waar je het ticket gekocht hebt. Deze zogeheten tariefvoorwaarden beschrijven de kosten en mogelijkheden van wijziging van het ticket. De voorwaarden voor annulering van het ticket zijn vermeld in de algemene voorwaarden van de maatschappij. Wanneer je het ticket moet wijzigen of annuleren door omstandigheden, kan het zijn dat je annuleringsverzekering dit vergoedt.

Wanneer je een pakketreis hebt geboekt en je door vertraging niet op tijd op je plaats van bestemming kan zijn, moet je contact opnemen met de reisorganisatie. De reisorganisatie is verantwoordelijk voor een correcte uitvoering van de gehele reisovereenkomst.

info_outlineTIP! Ook bij pakketreizen is het handig zelf contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij en een vergoeding te vragen. Mocht u er met de reisorganisatie niet uitkomen dan heeft u in ieder geval zelf de juiste acties ondernomen om toch aanspraak op vergoeding te kunnen maken.

Annulering bij dreiging terrorisme of aanslag

In hoeverre kan je via je annuleringsverzekering op basis van een hoge terroristische dreiging of aanslag van je geplande reis afzien of deze voortijdig afbreken? Deze vraag is actueel en het antwoord is afhankelijk van het type reisverzekering dat je hebt afgesloten. Wij onderscheiden de kortlopende, doorlopende of allrisk annuleringsverzekering.

Kortlopende- en doorlopende annuleringsverzekeringen

In het geval je een kortlopende- of doorlopende reisverzekering hebt afgesloten, is het niet zomaar mogelijk je reis op grond van een eigen aantoonbare belangrijke reden af te breken.  In de polisvoorwaarden van deze typen annuleringsverzekeringen staat namelijk limitatief omschreven onder welke omstandigheden je de reis kan afbreken. Of je een vergoeding kan ontvangen voor het afbreken van je reis op grond van dreiging van terrorisme of een gepleegde terroristische aanslag op je vakantiebestemming is dus afhankelijk van de verzekeringsvoorwaarden.

Allrisk annuleringsverzekering

Een allrisk annuleringsverzekering biedt de verzekerde de mogelijkheid de reis om een eigen, belangrijke en bewijsbare reden af te breken. Een hoge dreiging van terrorisme of een recente aanslag (in de buurt van) je vakantiebestemming kunnen dus, mits aantoonbaar, via je annuleringsverzekering worden afgebroken. Je krijgt dan een vergoeding voor de reisdagen die je niet hebt kunnen benutten. Het kan overigens zo zijn dat je verzekeraar een bepaald maximum stelt aan deze vergoeding. Ander belangrijk aandachtspunt is dat extra reiskosten om eerder naar huis te gaan vaak niet door de annuleringsverzekering worden vergoed. Raadpleeg dus goed de polisvoorwaarden!

Restitutie luchtvaartbelasting, ook zonder annuleringsverzekering

Ook wanneer je niet verzekerd bent kan je toch een deel van het geld terugkrijgen wanneer je een vlucht annuleert. Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht de luchtvaartbelasting terug te geven wanneer hier om gevraagd wordt. Het is zelfs mogelijk de luchtvaartbelasting voor alle geannuleerde vluchten terug te krijgen, dus ook voor tussenstops en retourvluchten.

Het terugvragen van de belasting moet gebeuren bij de instantie waar het ticket geboekt is. Dit kan de reisagent, boekingswebsite of luchtvaartmaatschappij zelf zijn. Een e-mail of brief voorzien van het verzoek tot teruggave en alle boekingsgegevens moet voldoende zijn. Helaas worden er vaak hoge administratiekosten gerekend, waardoor een deel van het bedrag verloren gaat.

Wanneer de luchtvaartmaatschappij mijn ticket annuleert of de vlucht vertraagd is

Wanneer de luchtvaartmaatschappij het ticket annuleert heb je twee keuzes, je krijgt je geld terug of je krijgt een ander ticket. Bij een vervangend ticket moet de vluchtmaatschappij verzorging aanbieden. Je kan dan rekenen op eten en drinken, de noodzakelijke communicatiekosten en eventueel een hotelovernachting, inclusief vervoer van en naar het hotel. In sommige gevallen van annulering kan je ook een financiële vergoeding krijgen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de afstand die gevlogen moet worden en de duur van de vertraging. Hieronder vind je de richtlijnen voor compensatie in het geval van annulering en vertraging:

 • Voor vluchten tot en met 1500 km en een vertraging van meer dan 2 uur kan je rekenen op een vergoeding van € 250,-
 • Voor vluchten van 1500 tot 3500 km en een vertraging van meer dan 3 uur kan je rekenen op een vergoeding van € 400,-
 • Voor vluchten van meer dan 3500 km met een vertraging van vier uur kan je rekenen op een vergoeding van € 600,-

Wanneer de vlucht door overmacht wordt geannuleerd, hoeft de luchtvaartmaatschappij geen vergoedingen uit te keren. Voorbeelden van overmacht waardoor annulering kan plaatsvinden zijn; een orkaan, dichte mist of hevige sneeuwval.

LET OP! Bovenstaande regelgeving is van toepassing op vliegmaatschappijen die gevestigd zijn in de EU en vluchten vanaf een EU luchthaven.

Bron: Bovenstaande passagiersrechten zijn geformuleerd in de Europese Vordering 261/2004 door Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

(Visited 15.388 times, 1 visits today)