Autovakantie

Reisverzekering voor autovakantie

Jaarlijks gaan ruim 10 miljoen Nederlanders op zomervakantie. Hiervan gaan er zo’n 4 miljoen met de auto. Hoewel ook veel Nederlanders in eigen land blijven, zijn bestemmingen in het buitenland veruit het populairst. Frankrijk, Duitsland en Spanje blijven het favoriete vakantieland voor veel Nederlanders. Vakantie met eigen vervoer biedt voor velen de vrijheid die ze zoeken tijdens de vakantie. Wat zijn nu belangrijke aandachtspunten alvorens met een gerust hart met de auto op vakantie te gaan?

Met de auto op vakantie, pechhulp dekking.

Wanneer je in het buitenland pech met de auto krijgt kan dit naast vervelende situaties ook behoorlijke kosten met zich meebrengen. In het ergste geval moet de auto vanuit het buitenland terug naar Nederland gebracht worden. Reisverzekeraars bieden hiervoor een uitstekende dekking, namelijk de pechhulp of automobilistendekking.

Repatriëring van het voertuig wordt dan vaak vergoed. Naast dat je geholpen wordt met problemen aan je eigen auto kan je in de tussentijd vaak vervangend vervoer huren op kosten van de verzekering. Voor het huren van vervangend vervoer in het buitenland is een creditcard noodzakelijk.

Checklist voor autovakantie

 • Geldig rijbewijs
 • Geldig paspoort
 • Groene kaart (ga na of je verzekering geldig is in het vakantie land)
 • Kentekenbewijs
 • Creditcard (voor de borg van het huren van vervangend vervoer en eventuele tolwegen)
 • Gevarendriehoek
 • Krik
 • Alcoholtesters (In Frankrijk is het verplicht 2 stuks in de auto te hebben)
 • Reflecterende veiligheidshesjes
 • Verbanddoos
 • Reservelampen
 • Reservesleutel
 • Startkabels
 • Gereedschapskistje
 • Kleine brandblusser
 • Zaklamp

Check de staat van je auto

Zijn alle vloeistoffen juist bijgevuld? En hebben de autobanden de juiste bandenspanning? Controleer ook je remmen en verlichting alvorens je de lange reis gaat maken.

Check en plan je reis

Om ongelukken te voorkomen is het raadzaam de reis vooraf goed te plannen: het invoeren van de bestemming op de navigatie of een bijrijder die aan de hand van een kaart goed de weg weet te wijzen is onmisbaar om je aandacht niet teveel van het verkeer af te leiden. Uiteraard is het met betrekking van de veiligheid ook belangrijk goed uitgerust de weg op te gaan!

Dubbele dekking

Het is raadzaam om na te gaan of je verzekeringen geen dubbele dekking hebben. Misschien heb je al een losse pechhulpverzekering afgesloten? Of beschik je bijvoorbeeld al over een Europadekking van de ANWB? Dan kan een dekking vanuit de reisverzekering overbodig zijn. Het kan echter ook voorkomen dat de voorwaarden verschillen en een reisverzekering de aanvullende dekking biedt die je wegenwachtservice niet biedt. Bijvoorbeeld wanneer er maar één bestuurder is voor het voertuig en deze tijdens de vakantie ziek wordt. Lees dus altijd goed de polisvoorwaarden van de verzekering door en voorkom dat je voor verrassingen komt te staan.

Diefstal uit de auto

Houd er rekening mee dat spullen die onbeheerd in de auto achtergelaten worden vaak niet verzekerd zijn tegen diefstal. Laat dure spullen, zoals smartphone en laptop, daarom niet onbeheerd achter in de auto. Wanneer je toch bagage achterlaat in de auto, zorg dan dat deze uit het zicht ligt.

Populaire bestemming: Frankrijk

Hieronder lees je belangrijke aandachtspunten die specifiek voor je reizen naar Frankrijk gelden.

Alcoholtesters verplicht sinds 2012

Automobilisten zijn in Frankrijk sinds juli 2012 wettelijk verplicht 2 alcoholtesters in de auto te hebben. Dit geldt ook voor toeristen, alcohol is namelijk de grootste oorzaak van ongelukken in het verkeer in Frankrijk. De bijbehorende boete is echter begin 2013 nog steeds niet ingevoerd door de Franse overheid, omdat er onduidelijkheid is over de betrouwbaarheid van alcoholtesters. Uit onderzoek van doorlopendereisverzekering.com is gebleken dat de alcoholtesters ook nog moeizaam te verkrijgen zijn.

TomTom in Frankrijk

Sinds het begin van 2012 is het in Frankrijk verboden waarschuwingen te ontvangen over flitsers. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een service als de TomTom flitsers, kan je hiervoor een bekeuring van €1500 krijgen. Sinds kort biedt TomTom de service gevarenzone. Deze service is kosteloos te downloaden en is goedkeurd door de Franse overheid.

(Visited 403 times, 1 visits today)