Creditcard reisverzekering

Reisverzekering via je creditcard?

Je leest het goed, naast krediet bieden bepaalde creditcardmaatschappijen je nu ook een bij de creditcard inbegrepen (aanvullende) reisverzekering aan. Een creditcard is sowieso al handig voor betaling van de tolwegen, het boeken van je vliegtickets en het reserveren van je hotel. Als extra dienst krijg je er nu dus ook een reisverzekering bij. De vraag is echter, is een reisverzekering via je creditcard net zo dekkend als de reisverzekering die je bij reguliere verzekeraars kan afsluiten? Voorkom dubbele verzekering, maar waak ook voor onderverzekering!

Te mooi om waar te zijn?

Om extra klanten voor zich te winnen zijn creditcardmaatschappijen druk bezig tal van extra diensten aan te bieden om net wat interessanter als de concurrent voor de dag te komen. De voorwaarden komen niet altijd overeen met de dekking die een reisverzekering bij een verzekeringsmaatschappij je biedt. Bij veel maatschappijen betreft het bovendien een aanvullende reisverzekering. Deze verzekering vormt dus geen vervanging van je basis (doorlopende) reisverzekering. Je dient dus goed op de kleine lettertjes te letten:

 • Bij veel creditcardmaatschappijen ben je pas verzekerd op het moment dat je de reis met je creditcard hebt betaald;
 • De reisongevallenverzekering biedt in een aantal gevallen een lagere dekking dan de reisongevallenverzekering bij een losse reisverzekering. Je krijgt bijvoorbeeld voor blijvende invaliditeit als gevolg van een reisongeval een lager bedrag uitbetaald;
 • Bij een hoop creditcardmaatschappijen geldt de reisongevallendekking alleen indien het ongeval plaatsvindt tijdens het gebruik van het openbaar vervoer of een huurvoertuig;
 • Bij bepaalde creditcardmaatschappijen geldt de gratis reisverzekering alleen voor het eerste jaar. De ‘gratis’ reisverzekering functioneert in zo’n geval als lokkertje.

Wat dekt de reisverzekering via je creditcard?

De aanvullende reisverzekering bij je creditcard biedt dus niet altijd een dekking die overeenkomt met de dekking van een losse aanvullende reisverzekering. Normaliter vallen de volgende zaken onder de dekking:

 • Reisongevallen;
 • Hulpverlening;
 • Bagage- en vluchtvertraging.

Let dus goed op de geldende voorwaarden en kijk of de dekking afdoende is of dat aanvullend verzekeren alsnog nodig is. In de volgende tabel zetten we de dekking van een losse doorlopende reisverzekering af tegen de reisverzekering van een creditcardmaatschappij om je een idee te geven van de verschillen.

Aanvullende reisverzekering reguliere verzekeringsmaatschappij Aanvullende reisverzekering creditcardmaatschappij
Reisongevallen Reisongevallen (dekking bij blijvende invaliditeit tot max. €75.000 en bij overlijden €25.000,- Reisongevallen (dekking bij blijvende invaliditeit tot max. €42.750,-, geen uitkering bij overlijden)
Hulpverlening Repatriëring, medicijnenvergoeding, medische hulpverlening in geval van ongeval, ernstige ziekte of overlijden, bijstand bij het verliezen van je visum of paspoort en opsporings-, beredderings- en bergingskosten Repatriëring, medicijnenvergoeding, communicatiekosten
Bagagevertraging Bij een aanvullende reisverzekering krijg je een vergoeding in geval van verlies of diefstal van je bagage. Deze vergoeding start vanaf max. €1.250,- tot max. €5.000,- De extra kosten worden tot maximaal €1.000,- vergoed (alleen in geval van een vliegreis)
Vluchtvertraging Indien je een annuleringsverzekering hebt afgesloten bij je reisverzekeraar, krijg je bijvoorbeeld max. 3 vertrekdagen vergoed Bij een vertraging langer dan 4 uur krijg je maximaal €150,- p.p. vergoed)

Tot slot: de voor- en nadelen van een creditcard reisverzekering

Wat zijn nu precies de voor- en nadelen van een reisverzekering bij een creditcardmaatschappij? Waar moet je op letten?

Voordelen van een reisverzekering via je creditcard zijn:

 • Bespaar met een creditcard en reisverzekering in één: je betaalt niet dubbelop voor het gebruik van je creditcard en een losse reisverzekering. Bovendien voorkom je, indien je creditcard die je toch al nodig hebt een gratis reisverzekering biedt, dat je dubbel verzekerd bent;
 • Een creditcard is een eenvoudig betaalmiddel en alle betalingen/aankopen zijn direct verzekerd. Dien je bijvoorbeeld in het buitenland direct een hoog bedrag af te rekenen voor een medische behandeling (een bedrag wat je misschien niet kan pinnen)? In dat geval kan je dit betalen met je creditcard en, natuurlijk met de bijbehorende factuur, dit achteraf declareren bij de bijbehorende reisverzekering.

Nadelen van een reisverzekering via je creditcard kunnen zijn:

 • Uiteindelijk is de reisverzekering natuurlijk ook niet gratis, je betaalt voor het gebruik van je creditcard (en eventuele leenrentes). Maak voor jezelf dus de afweging in hoeverre je een creditcard nodig hebt, in hoeverre je om kan gaan met een creditcard en of de kosten bij een bepaalde creditcardmaatschappij opwegen tegen het los afsluiten van een reisverzekering;
 • De dekkingsgraad van je reisverzekering is niet op alle punten gelijk ten opzichte van een reisverzekering die je bij een verzekeraar kan afsluiten. Vaak de duurdere creditcards bieden de meest complete dekking. In andere gevallen kan het zijn dat je dan alsnog een aanvullende reisverzekering dient af te sluiten;
 • Bij een aantal creditcardmaatschappijen is de reisverzekering alleen het eerste jaar gratis.
(Visited 1.171 times, 1 visits today)