Doorlopende reisverzekering

Doorlopende reisverzekering

De risico’s van een vakantie kan je gezamenlijk verzekeren onder een doorlopende reisverzekering. Wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger dan een kortlopende reisverzekering. Met deze verzekering kan je zo vaak op vakantie als je wilt, wel is er een beperking aan de maximale duur van een aaneengesloten verblijf in het buitenland. Lees op deze pagina alles over doorlopende reisverzekeringen.

Wat is een doorlopende reisverzekering?

Met een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd voor een onbeperkt aantal reizen. Een reisverzekering biedt hulp in het geval van calamiteiten, daarnaast vergoedt de verzekering in veel gevallen schade aan spullen en bagage. Bovendien kan een aanvullende reisverzekering eventuele ziekenhuiskosten in het buitenland dekken. Een reisverzekering heeft namelijk een basisdekking en daarnaast zijn er aanvullende modules om je verder te verzekeren. Het verschilt per verzekeraar wat er in de basisdekking wordt verzekerd. Wat er precies vergoed wordt, lees je in ons artikel over wat de reisverzekering allemaal dekt. Check dit goed voordat je een reisverzekering afsluit, zodat je er zeker van bent dat de afgesloten reisverzekering bij jouw reis en wensen past.

Waarom een doorlopende reisverzekering?

Waarom heb ik een reisverzekering nodig? Veel mensen vragen zich dit af, natuurlijk is het risico dat er in het buitenland iets gebeurt niet zo groot, maar wanneer er iets mis gaat kan dit grote gevolgen hebben. De juiste verzekering kan in zo’n geval het verschil maken. Met een doorlopende reisverzekering ben je het gehele jaar verzekerd tijdens al je vakanties. Daarnaast kan je altijd contact opnemen met de alarmcentrale waar je geholpen wordt door professionals in je eigen taal. Een reisverzekering biedt een uiteenlopende dekking die je voor een groot deel zelf kan bepalen tijdens het online afsluiten.

Is een reisverzekering verplicht?

Een reisverzekering is niet verplicht. Wel is het verstandig om er eentje af te sluiten wanneer je naar het buitenland gaat. Een ongeluk zit in een klein hoekje en daarnaast kan je, hoe goed je ook oplet in het buitenland, nooit uitsluiten dat je ziek wordt. Tot slot realiseren veel mensen zich niet dat zodra je de grens overgaat, al is het maar voor een weekendje België, een reisverzekering al nuttig kan zijn. Door voor een doorlopende reisverzekering te kiezen hoef je niet meer na te denken als je de grens overgaat en ben je altijd verzekerd.

Wanneer is een doorlopende reisverzekering voordeliger?

Ga je voor langere tijd op vakantie, dan is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger. Voor alleenstaanden geldt dit vanaf 21 dagen per jaar. Voor gezinnen geldt dit al vanaf 16 dagen. Wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat is een doorlopende reisverzekering over het algemeen ook goedkoper, je betaalt zo namelijk maar éénmalig de afsluitpremie. Samengevat is een doorlopende reisverzekering het voordeligst, wanneer je:

  • langer dan 21 dagen op vakantie gaat (alleenstaand);
  • langer dan 16 dagen op vakantie gaat (gezinspolis);
  • meerdere keren per jaar op vakantie gaat;

De dekking van een doorlopende reisverzekering?

Met een doorlopende reisverzekering ben je gedekt voor schades en ongevallen tijdens vakantie. De dekking van een doorlopende reisverzekering bestaat uit een basisdekking waarop aanvullende modules afgesloten kunnen worden. Wat er onder de basisdekking valt verschilt per verzekeraar.

Met de basisverzekering ben je over het algemeen standaard verzekerd voor de volgende onderdelen:

  • Persoonlijke hulpverlening vanuit de alarmcentrale
  • Diefstal en beschadiging van bagage
  • Kosten bij ongevallen
  • Schade aan de accommodatie
  • Telefoonkosten voor het bellen naar hulplijnen

De basisdekking kun je uitbreiden door aanvullende modules aan het pakket toe te voegen. Zo ben je op reis verzekerd voor alle zaken die voor jou belangrijk zijn. Op de pagina aanvullende verzekering vind je meer informatie over de dekkingen van de verschillende modules.

Doorlopende reisverzekering en dekking bij sportactiviteiten

Ga je vaak op vakantie en overweeg je om daarom een doorlopende reisverzekering af te sluiten, dan is het goed om te weten dat veel ‘gewone’ reisverzekeringen niet uitkeren als je door een gevaarlijke sport in het ziekenhuis komt. Dit wisselt per verzekering, maar ga je twee keer per jaar op vakantie waarvan één keer naar de zon en één keer op wintersport, dan kan het zijn dat je voor de wintersport een extra module moet afsluiten. Ben je een fanatieke wintersporter en ga je graag off piste, dan is het ook verstandig om uit te zoeken of je dan nog steeds aanspraak kan maken op je reisverzekering wanneer je een ongeval krijgt. Natuurlijk is skiën niet de enige sport waarbij dit geldt. Wanneer je zomers graag gaat raften, paragliden of andere risicovolle sporten beoefent in het buitenland, is het goed om de polisvoorwaarden te controleren voor je zomaar een reisverzekering afsluit. Waarschijnlijk is het in jouw geval nuttig om een aanvullende dekking te kiezen.

Reisverzekering bij weekendje weg in eigen land

De meeste mensen staan er niet bij stil dat een reisverzekering ook nuttig kan zijn als je vaak een weekendje weg gaat in eigen land. Wanneer bijvoorbeeld je bagage wordt gestolen, kun je ook in eigen land profijt hebben van je doorlopende reisverzekering. Het criterium of je gebruik kunt maken van je reisverzekering is de overnachting. Zodra je kan aantonen dat je een overnachting elders hebt gehad, kun je aanspraak maken op je reisverzekering. Ga je een dagje naar de sauna in een andere provincie en worden hier je spullen gestolen dan kun je geen beroep doen op je verzekering. Ga je romantisch een weekendje naar Maastricht en overnacht je in een hotel, dan kan je in vervelende situaties dus wel gebruik maken van je reisverzekering.

Doorlopende reisverzekering met werelddekking

Ga je vaak op reis, maar altijd binnen Europa? Dan kun je besparen op je doorlopende reisverzekering door te kiezen voor een variant die alleen dekking biedt binnen Europa. Wil je overal verzekerd zijn en ga je graag de Europese grenzen over, dan is het verstandig om een verzekering af te sluiten met werelddekking. Kies de variant die bij jou past om te zorgen dat je altijd goed verzekerd bent, maar nooit teveel betaalt.

Welke landen vallen binnen de Europadekking?

Veel mensen die naar Marokko of bijvoorbeeld Egypte gaan, vragen zich af of ze voldoende hebben aan een reisverzekering met Europadekking. Het vervelende is dat hier geen eenduidig antwoord op te geven is. De verzekeraars hebben niet allemaal dezelfde landen opgenomen in hun polisvoorwaarden. Landen die verschillen per verzekeraar zijn Albanië, Algerije, Armenië, Egypte, Georgië, IJsland, Israël, Jordanië, Libanon, Libië, Marokko, Syrië, Tunesië. Wil je een reisverzekering met Europadekking en ga je naar één van deze landen op vakantie? Neem dan altijd contact op met de verzekeraar die je op het oog hebt, om er zeker van te zijn dat je voldoende gedekt bent. Het is het beste om je vraag via de mail te stellen, zodat je het antwoord zwart-op-wit hebt en geen discussie achteraf kunt hebben.

Hoe lang van te voren moet ik mijn reisverzekering afsluiten?

Veel mensen denken pas vlak voordat ze op reis gaan aan een reisverzekering. Dit is niet zo erg, want bij de meeste verzekeraars kan je tot vijf minuten voor vertrek nog een reisverzekering afsluiten. Met een annuleringsverzekering is dit anders, dit kan vrijwel nooit meer last minute. Ben je al aangekomen op je reisbestemming, dan is het in de meeste gevallen niet mogelijk om nog een reisverzekering af te sluiten. Allianz wil nog wel eens een uitzondering maken, dus je kan er een telefoontje aan wagen om te kijken of je toch nog een verzekering kan regelen. Wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt, hoef je je natuurlijk nooit meer druk te maken voor je op vakantie gaat of je wel verzekerd bent en dat is wel zo fijn.

Doorlopende reis- en annuleringsverzekering

Wanneer je geruime tijd van te voren een vakantie boekt, kan het gebeuren dat je door omstandigheden je vakantie moet afzeggen. Ook moet je soms plotseling tussentijds naar huis door onvoorziene omstandigheden. In deze gevallen is een annuleringsverzekering onmisbaar. Deze aanvullende verzekering kun je toevoegen aan je doorlopende reisverzekering. Wanneer je een reis boekt is het noodzakelijk dat je binnen 7 of 14 dagen na het boeken de annuleringsverzekering geregeld hebt.

Lees hier meer over annuleringsverzekering.

Dekking voor het gezin

Wanneer je samen met je partner een reisverzekering afsluit is dit voordeliger dan wanneer je dit apart doet. Kinderen tot 5 jaar zijn vaak zelfs gratis meeverzekerd. Voor kinderen van 5 jaar en ouder geldt ook dat meeverzekeren op de polis van de ouders de goedkoopste optie is. Tot hun 18e jaar mogen kinderen op de polis van de ouders meeverzekerd worden. Is je kind in de puberteit en wil hij zonder jouw weg? Check dan goed of de reisverzekering dan nog geldt. Het kan zijn dat de reisverzekering alleen van toepassing is op je kind als jullie gezamenlijk reizen. Het is ook goed om dit in de gaten te houden als je kinderen jonger zijn, maar je gescheiden bent van je partner. Zijn je kinderen meeverzekerd op de polis van je ex-partner, maar gaan ze mee met jou op vakantie? Dan is de kans groot dat de reisverzekering niet uitkeert, wanneer er wat gebeurt op vakantie. Check dus altijd voor je op vakantie gaat of al je reisgenoten, jong of oud (mee)verzekerd zijn.

info_outlineTip! Het bijschrijven van je kinderen op je verzekeringspolis is een stuk goedkoper. Tot en met 4 jaar zijn kinderen zelfs gratis verzekerd.

Hoe lang is de maximale aaneengesloten reisduur van een doorlopende reisverzekering?

Met de toevoeging ‘doorlopende’ wordt gesuggereerd dat een doorlopende reisverzekering permanent verzekert. Dit is echter niet het geval, de aaneengesloten reisduur is bij een doorlopende reisverzekering aan een maximum gebonden. Bij de meeste verzekeraars wordt een standaard maximum reisduur van 60 à 90 dagen gehanteerd. Vaak is het mogelijk de maximale reisduur te verlengen. Ga je echter voor een langere tijd naar het buitenland dan kan een globetrotter reisverzekering beter op de behoeften aansluiten.

info_outlineLet op! Houd er rekening mee dat de maximale aaneengesloten reisduur bij een doorlopende reisverzekering aan een maximum gebonden is

Wanneer keert een reisverzekeraar uit?

Veel mensen willen weten wanneer ze aanspraak kunnen maken op hun verzekering. Zoals al eerder aangegeven dekken veel reisverzekeringen gestolen of beschadigde bagage. Hierbij wisselt het of je de dagwaarde vergoed krijgt of de aanschaf- of nieuwwaarde. In de meeste gevallen krijg je het oorspronkelijke aankoopbedrag terug als het product minder dan een jaar oud is. Is het product ouder? Dan geldt er meestal een afschrijvingspercentage en krijg je dus minder vergoed door je verzekeringsmaatschappij. Hierbij spelen de conditie en de leeftijd van het product een rol. Vind je het belangrijk dat je spullen goed verzekerd zijn wanneer je op reis gaat, dan is het dus goed om erop te letten hoeveel en wat je vergoed krijgt voordat je de verzekering afsluit. Bewaar van belangrijke en dure zaken die je meeneemt op vakantie ook altijd de bon, want je verzekeraar kan hiernaar vragen.

Naast een vergoeding voor materiële zaken, kan een reisverzekering ook nuttig zijn, wanneer je in het buitenland ziek wordt. In veel landen zijn er privéklinieken die je Nederlandse zorgverzekering niet vergoed. In dit geval kan je reisverzekering zeer goed van pas komen, aangezien de kosten hiervan flink op kunnen lopen. Mocht je onverhoopt opgenomen moeten worden in een privékliniek dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeraar, zodat je zeker weet dat de kosten hiervan vergoed worden.

Doorlopende reisverzekering opzeggen

De looptijd van een doorlopende reisverzekering is één jaar. Voor het opzeggen van de reisverzekering gelden twee regels:

  • Tijdens het eerste jaar moet de verzekeraar tijdig aangeven per wanneer de reisverzekering verlengd wordt. Wil je niet dat de reisverzekering verlengd wordt, dan kan je aangeven de reisverzekering te willen beëindigen op de contractvervaldatum;
  • Na de eerste verlenging verandert de opzegtermijn in één maand. Dit wil dus zeggen dat na het eerste jaar een doorlopende reisverzekering op elk moment stopgezet kan worden. De reisverzekering zal een maand na de aanvraag beëindigd worden.

Wil je meer lezen over opzeggen of gebruik maken van onze voorbeeld opzegbrief ga dan naar de pagina reisverzekering opzeggen voor meer informatie.

(Visited 4.473 times, 1 visits today)