Schade claimen reisverzekering

Schade claimen

Helaas komt het regelmatig voor dat er sprake is van schade of diefstal van je spullen op vakantie. Juist daarom is het belangrijk voorafgaand aan je vakantie een kortlopende of doorlopende reisverzekering af te sluiten. Op die manier worden er veel zaken gedekt en blijven de kosten beperkt. Maar hoe moet er gehandeld worden nadat er daadwerkelijk iets gebeurd is? Het is van belang een aantal acties zorgvuldig uit te voeren, zodat je de schade kunt claimen bij je reisverzekering. In dit artikel lees je hoe je er stapsgewijs voor zorgt dat de situatie goed afgehandeld kan worden.

Voorafgaand aan de situatie

Ben je niet nalatig geweest met je spullen?

Een voorwaarde van alle verzekeraars voordat zij spullen vergoeden, is dat je niet slordig met je spullen om bent gegaan. Een aantal tekenen van nalatigheid:

  • Kostbaarheden los in de accommodatie achtergelaten in plaats van zorgvuldig opgeruimd in de daarvoor bedoelde kluis;
  • Spullen achterlaten op openbare plaatsen in een niet afgesloten ruimte;
  • Kostbaarheden in het zicht laten liggen in bijvoorbeeld een auto of de accommodatie.

Neem je veel kostbaarheden mee op reis? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om je bagage extra te verzekeren met een aanvullende bagagedekking.

Bewaar het bewijs

Om geld terug te kunnen geven, heeft de verzekeringsmaatschappij bewijs nodig. Bewijs dat het artikel ooit door jou gekocht is, maar ook bewijs dat het mee op reis is geweest of dat het op je reis beschadigd of gestolen is. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van kwitanties, foto’s of afschrijvingen.

Na de situatie

Neem contact op met de alarmcentrale

Voordat je schade kunt claimen bij je reisverzekering, dien je eerst contact op te nemen met de alarmcentrale. De medewerkers van de centrale zijn er in noodsituaties, maar geven ook advies en vertellen je of je de schade in de desbetreffende situatie kunt claimen. Als je schade claimt zonder dat je contact op hebt genomen met de alarmcentrale, kan het zijn dat je aanvraag afgewezen wordt.

Snel handelen

Nadat je contact hebt gehad met de alarmcentrale is het belangrijk dat de claim zo snel mogelijk wordt ingediend. Doe dit het liefst al wanneer je op vakantie bent. Als er aangifte gedaan moet worden, dien je dit bij de lokale politie te doen en kun je de kopie van het proces verbaal als bewijs indienen.

Vul het schadeformulier in

Deze kun je vinden op de website van jouw reisverzekeraar. De eerder genoemde bewijzen zijn handig om mee te sturen, zodat je reisverzekering gelijk alle benodigde documenten heeft en de zaak gemakkelijk afgehandeld kan worden. Ook zal de alarmcentrale waarme je contact op hebt genomen je een dossiernummer doorgeven wat je op het schadeformulier kunt noteren.

Uitkering of reparatie

Nadat de reisverzekering je schadeformulier heeft ontvangen, wordt de claim in behandeling genomen. Of de schade gerepareerd wordt of dat je geld uitgekeerd krijgt, is mede afhankelijk van de volgende factoren:

  • De dekking die je hebt afgesloten;
  • De omstandigheden rondom de diefstal of de schade;
  • De polisvoorwaarden.

Het kan ook gebeuren dat de verzekeraar aan de hand van bovengenoemde factoren besluit de schade niet te vergoeden. Wordt de schade wel vergoed? Houd er rekening mee dat er vaak een eigen riscico geldt, wat van het te ontvangen bedrag afgetrokken wordt.

Ben je nog op zoek naar een goede reisverzekering?

Bekijk onze top 5 doorlopende reisverzekeringen

(Visited 72 times, 1 visits today)